2011. március 7., hétfő

Emlékek, döntések



Mi marad meg?
Ha majd idős korunkban egy fotelben ülünk mire emlékezhetünk vissza?
Felejtünk majd? A döntéseinken bíráskodunk? Haragszunk majd? Azon töprengünk miképp lehetne más?
Becsukjuk a szemünket és próbáljuk átélni életünk nagy döntéseit.....mi lett volna ha....ha másképp döntünk?

Egyetlen egy döntés annyi más lehetőséget szülhet. Nincs jó döntés és nincs rossz döntés. Döntések vannak.
Egy döntés meghozatala talán a legnehezebb dolog lehet, sose tudod mi fog következni, sose lehet valaki száz százalékosan biztos. A döntéseink és a véletlenek szövik az életet, millió apró tényező, olyanok amikről nem is tudunk. Talán a legkönnyebb lenne azt mondani fej vagy írás, de az esetek többségébe úgyis addig dobálnánk az érmét míg az az oldal lenne fent amelyik válasz felé jobban húzz a szívünk. Kegyetlen nehéz vállalni a felelősséget a döntéseinkért és tetteinkért, de muszáj.

Egy férfi New York-ba költözik mert remek munkaajánlatot kap. Felköltözik a nagyvárosba és remek életet él, otthagyva a családi vállalkozást most egy légkondicionált, több tíz emeletes irodaház egyik közepes méretű irodájában tengeti mindennapjait. Minden biztonságos. Munka. Lakás. Elégedett. És aztán nocsak nocsak nocsak....a véletlen és rengeteg döntés - saját és más emberek döntése - egy baleset, egy merénylet 9/11 és a repülő becsapódik a légkondicionált, biztonságos, modern irodaházba. És meghalnak. Sokan. A férfi is.
Nevezhető ez rossz döntésnek?
Szerintem nem. Csak egy döntés. Persze lehetett volna jobb is, de talán rosszabb is. Talán van rosszab a halálnál? Végig nézni szeretteink igazságtalan halálát. Persze a férfi szerettei végig nézték, nem kellemes.
Áldozat volt.
Dönthetett volna másképp is, de legrosszabb álmába se gondolta, hogy ez fog törtnéi.
Ha tudta volna előre biztos nem így dönt. De senki se tudja előre. Jó érzékkel kiszámíthatjuk mi következhet, de sose lehetünk biztosak.

Jó lenne tudni előre, hogy mi fog történni?
Igen.Nem.Talán.
Ha meglenne a képességünk, hogy előre lássuk döntéseink lehetséges következményeit még akkor se biztos, hogy tudnánk dönteni.

Amíg nem döntünk szinte minden lehetséges.(persze csak reális keretek között)

Mr Nobody
Varázslatos film a döntésekről. Valaki lehetséges életeiről. Elgondolkodtató, megható, megterhelő..... csodás.
Egyik kedvenc film. Hihetetlenül összetett és pont ezért tudom megnézni újra és újra. Rengetegszer láttam és még mindig ugyanaz a hatás. Nem válik lapossá, nem tudom mi mikor jön, bonyolult és pont ez jó.
                                   

Ha majd idősként visszagondolunk rengeteg 'ha' lesz. Rengeteg be nem teljesült álom, ki nem mondott szó, be nem tartott ígéret. Szenvedés és mosoly. Eszünkbe jut majd életünk legfinomabb bora, legforróbb estéje, a legnagyobb pofon, a vállak amiken sírtunk és azok akik a mi vállunkon sírtak. Sokaknak megbocsájtunk, sokakra a sírig haragszunk. Mit látunk majd ha egy pillanatra lecsukjuk a szemünket? Valaki arcát, egy naplementét? Semmit? Rég elfeledett álmokat.....


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése